24 Nisan 2024

Gündem Mardin

GÜNDEMİ GÜNDEMMARDİN BELİRLER

Mardin-Şırnak Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Muharrem Çakar, Dünya Veteriner Hekimler Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

2 min read

Dünya veteriner Hekimler Günü; Dünya Veteriner Birliği (WVA) ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) girişimleri sonucunda her yıl Nisan ayının son cumartesi günü, o yıl için belirlenen bir tema çerçevesinde kutlanmaktadır. 2021 yılının teması “ Veteriner Hekimlerin Covid-19 Krizine Yanıtı” olarak belirlenmiştir.
Küresel sağlığın ayrılmaz ve önemli bir parçası olan Veteriner Hekimler, yalnızca hayvanların sağlığı ve refahı ile ilgili değil, aynı zamanda zoonotik hastalıkların önlenmesi, yönetimi ve kontrolü ile ilgili çeşitli görevler yürütmektedirler. Zoonotik bir hastalık olan COVID-19 pandemisi sürecinin başından itibaren önemli roller üstlenmiş ve üstlenmeye devam etmektedirler.
Bugün ülkemizde üretilen aşılardan önemli bir bölümü Veteriner Hekimler ve Veteriner Araştırma Enstitülerinin çabaları sayesinde belirli bir noktaya ulaşmıştır. Özellikle son aşamaya gelerek faz-3 aşamasına geçen Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen aşı ile faz-1 aşamasına geçen aşılar Viroloji ve Mikrobiyoloji uzmanı Veteriner Hekim meslektaşlarımız tarafından geliştirilmiştir
Bu bağlamda sağlık alanındaki kurumların koordinasyonunun güçlendirilmesi şart olmakla birlikte, COVID-19 pandemisi, TEK SAĞLIĞIN nedenli önemli olduğunu güçlü bir şekilde ortaya koymuştur. Zoonotik hastalıklara karşı mücadelede en etkili olan yol tek sağlık uygulamasıdır. Bu amaçla ülkemizde de Tek Sağlık kavramı ve işlevsel yapıları bir an önce tanımlanıp, etkin hale getirilerek Veteriner Hekimlere hak ettikleri kıymet iade edilmelidir.
Her şeye rağmen, zaman ve mekan kavramı gözetmeksizin, işlerini severek yapan, insanlık adına mücadele azminden asla ödün vermeyen ve umudunu asla kaybetmeyen, mesleğe değer katmaktan vazgeçmeyen meslektaşlarımın Veteriner Hekimler Gününü canı gönülden kutlarım.

Sosyal Medyada Paylaşın !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir