20 Nisan 2024

Gündem Mardin

GÜNDEMİ GÜNDEMMARDİN BELİRLER

Mardin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Şahin’den son gün uyarısı

3 min read

Mardin Sosyal Güvenlik İl Müdürü Abdülkerim Şahin, yaptığı açıklamada, 9 Haziran 2021 tarihinde yürürlüğe giren 7326 sayılı yapılandırma kanununa başvuracak vatandaşlarımıza son günü beklememeleri uyarısında bulunarak başvuru süresinin ve ödeme şekillerinin nasıl yapılacağı konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

İl Müdürü Şahin, kuruma yapılandırma için yapılacak başvurularda yoğunluk yaşanmaması için işverenlerin “e-sigorta” yoluyla, 4/b (BAĞ-KUR) sigortalarını ile primini kendi ödeyen ek-5 ve ek-6 sigortalılarımızın ise “e-devlet” üzerinden başvuru yapmalarının daha sağlıklı olacağını belirtti.

İl Müdürü ŞAHİN açıklamasının devamında, şunları söyledi:

“2021/Nisan ayı ve öncesi dönemlere ait, kesinleşmiş; Sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, 30.04.2021’den önce (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı veya malullük sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğan alacaklar, isteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri, 6183/48. madde kapsamında taksitlendirilen alacaklar, kanunun yayımı tarihinden önce asılları ödenmiş alacakların; henüz ödenmemiş fer’ileri, 5510/Ek-5, Ek-6 ncı maddeleri ile 2925 sayılı Kanun kapsamındaki sigortalılıklardan doğan primler yapılandırma kapsamına alınmıştır.

Peşin veya Taksitli Ödeme

Yapılandırma ile vatandaşlarımıza borçlarını peşin veya ikişer aylık periyodlarla; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneği ile ödeyebilme imkânı sunulmaktadır. Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ı, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’si silinecektir. Borçlarını taksitle ödemek isteyen vatandaşlarımız ise Kanundaki vade farkını ödemek suretiyle; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğinden birini tercih edebilecektir. 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşımız borcunu 36 ayda ödeyecektir.

BAĞ-KUR Borçları

4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, ihya (daha önce durdurulan) borçları için 01.11.2021 tarihine kadar başvuru yapabileceklerdir. Daha önce durdurulan süreler dışında prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılarının borçlarını 31.10.2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde; 30 Nisan 2021 (Nisan ayı dahil) tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçları silinecektir. Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 1 Mayıs 2021 tarihi itibariyle yeniden başlatılacaktır.

İdari Para Cezaları

Yapılandırma kapsamında idari para cezalarının %50’si ile bugüne kadar uygulanan gecikme cezası ve zammı tamamen silinecek, kalan %50’lik kısma sadece Yİ-ÜFE (Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi) uygulanacaktır.

Genel Sağlık Sigortası Borçları (GSS)

Vatandaşlarımızın Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları, başvuru yapmalarına gerek kalmaksızın otomatik olarak yapılandırılacaktır. GSS ana para borcunun tamamının 31 Aralık 2021 tarihine kadar ödenmesi halinde bu borca ilişkin gecikme cezası ve zammı silinecektir. Ayrıca, gelir testi için aranan bir aylık süreyi kaçırmış ve bugüne kadar da hiç gelir testi yaptırmamış vatandaşlarımız borcunu ödeyemeyecek durumda ise 30 Kasım 2021’e kadar gelir testi için başvuru yapması durumunda, geliri asgari ücretin üçte birinin altında çıkan vatandaşlarımızın borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecektir. Vatandaşlarımız, otomatik olarak yapılandırılan GSS borçlarını e-devlet üzerinden veya bankalar aracılığıyla öğrenebilir ve takip edebilirler.”

Sosyal Medyada Paylaşın !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir