4 Mayıs 2024

Gündem Mardin

GÜNDEMİ GÜNDEMMARDİN BELİRLER

DÜNYA KUDÜS HAFTASI

2 min read

41 Sivil Toplum Kuruluşunun içinde bulunduğu Kudüs Platformu, Diyanet İşleri Başkanlığımızın Miraç Kandil’inin yer aldığı haftayı Dünya Kudüs Haftası olarak değerlendirme kararını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Kudüs, platformu, yayınladığı bildiride, Toplumun tüm kesimlerini, bu haftada Miraç, Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya dair hayatın bütün alanlarını kapsayacak faaliyetlerle farkındalık oluşturmaya davet edildi.

Dünyada öyle şehirler vardır ki bu şehirler, insanlığın tarihini olduğu kadar vicdanını ve ruhunu da yansıttığı belirtilen açıklamada Tarih boyunca peygamberler yurdu olan Kudüs, bu şehirler arasında ilk sıralarda yer almadığı belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kudüs, Müslümanlar açısından yeryüzünde inşa edilen ikinci mescid ve ilk kıble olması gibi özelliklerinin yanı sıra peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa’nın da Miraç yolculuğundaki durağı olması sebebiyle ayrı bir öneme sahiptir. Genelde bütün insanlık özelde Müslümanlar açısından önemine rağmen, bugün işgalciler ve uluslararası destekçilerinin yıkıcı politikaları Kudüs’e dair sorumluluklarımızı arttırmaktadır. “Kudüs bir barış çınarıdır, eğer yıkılırsa tüm dünya bunun altında kalır” tespiti, Kudüs’le ilgili bütün insanlığın sorumluluklarına oldukça çarpıcı bir şekilde dikkatleri çekmektedir. Bu insani sorumluluklar yanında Müslümanlar olarak bizlerin de Kudüs ve Mescid-i Aksa’ya karşı itikadî/imanî sorumluluklarımız vardır. Bu sorumluluğu yıllar öncesinde omuzlarımıza yükleyen kutlu sözlerden biri de şudur: “Mescid-i Aksa’ya gidin ve orada namaz kılın. Eğer oraya gidemez, içinde namaz kılamazsanız, kandillerinde yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin.” Hz. Ömer’in Kudüs hassasiyeti, Selahaddin Eyyubi’nin Kudüs sevdası ve yüzyıllar boyunca Müslümanların Kudüs’ü bir İslam şehri olarak farklı inançların bir arada yaşadığı bir Selamet/Barış şehri olarak muhafaza etme çabaları bu sorumluluğun bir sonucudur. Çabamız ve duamız Kudüs’ün ismine yakışır bir şekilde yeniden özgür bir selamet/barış şehri olmasıdır.”

 

Sosyal Medyada Paylaşın !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir