27 Nisan 2024

Gündem Mardin

GÜNDEMİ GÜNDEMMARDİN BELİRLER

İSTİKLAL MARŞININ KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA PROGRAMI

3 min read

12 Mart İstiklal Marşı’nın 100. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği Mardin Vali Yardımcısı Gürsel Temurci’nin katılımıyla yapıldı.

Kurtuluş mücadelesi ve bağımsızlığımızın sembolü olan İstiklal Marşı’nın kabulü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma programı İl Milli Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda Vali Yardımcısı Temurci’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Vali Yardımcısı Temurci, ilk olarak programdan önce öğretmenler tarafından hazırlanan resim sergisini gezdi.

Yeni tip koronavirüs tedbirleri altında gerçekleştirilen program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Artuklu Üniversitesi Öğrenim Görevlisi Prof.Dr. Beyhan Kanter’in yaptığı günün anlam ve önemini belirten açılış konuşmasından sonra İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat’ta günün önemine binaen bir konuşma gerçekleştirdi.

Savaş meydanlarında düşmanlara geçit vermeyen ecdadın bugün de aynı azim ve kararlıkla yedi düvelin kurduğu oyunları canları pahasına birer birer bozduğunu belirten Vali Yardımcısı Gürsel Temurci, İstiklal Marşı’nın mimarı istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy’u iyi anlaşılması ve genç nesille iyi şekilde tanıtılması gerektiğini vurguladı.

Gazi Meclisin 2021 yılını “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” ilan ettiğini hatırlatan Temurci, “Millet olarak İstiklal Marşı’nın 100’üncü yılını büyük bir onur ve gurur ile kutluyoruz. İstiklal harbimizin şiddetinin en fazla hissedildiği o günlerde Mehmet Akif’in milletimizin hissiyatlarına tercüman olarak kaleme aldığı İstiklal Marşı’mız 100 yıl önce bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiştir. İstiklal Marşı’mız milletimizin eşsiz bağımsızlık destanı, istiklalimizin sembolü, istikbalimizin teminatıdır. Milletimizin bağımsızlık aşkının imkansızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın azim ve fedakarlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. Her dizesi, her bir kelimesi milletimizi tek yürek, tek bilek haline getiren İstiklal Marşı; vatan, millet, bayrak ve istiklal aşkının ilmek ilmek dokunduğu eşsiz bir şaheserdir. 100 yıl önce bu topraklara göz dikenlere Akif’in dizeler ile milletimizin haykırışıdır. Bu öyle bir haykırış ki yankısı bugün tüm dünyada duyulmaktadır.” dedi.

Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklal Marşı’nın ortaya çıkışını anlatan sinevizyon gösterisiyle devam devam eden programda 10 ilçeden 10 Öğretmen’in İstiklal Marşının seslendirdiği sinevizyon gösteriminden sonra İstiklal Marşı okuma yarışmalarında dereceye giren öğrenciler, birlikte İstiklal Marşı’nı seslendirdi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında düzenlenen İstiklal Marşını Okuma yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verildiği program Nusaybin Girmeli İmam Hatip Ortaokulu Öğretmeni Sabit Eroğlu’nun  “Bülbül” isimli şiiri ve Müzik öğretmenlerinin dinletisiyle son buldu

Anma programına Vali Yardımcısı Temurci’nin yanı sıra, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, Vali Yardımcıları Birkan Tatlısöz, Recep Aydın, Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Okyay Kalkan, siyasi parti temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş amirleri, sivil toplum örgütleri, öğretmen ve öğrenci katıldı.

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın !

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir